Przy koreańskim stole
Chleby-kupy, jedwabniki w puszce, lody z fasoli... patrząc
na specjały, o których do tej pory wspominałyśmy na blogu można by pomyśleć, że
kuchnia koreańska nie ma zagranicznym
zbyt wiele do zaoferowania. Zanim więc odstraszymy kolejną ciekawostką
gastronomiczną pora na krótkie wprowadzenie do koreańskiej kuchni.
źródło |
UWAGA:
Dzisiejszy temat zaliczyć można do kategorii
‘temat-rzeka’ – zaczęłam pisać posta i z miejsca przeraziłam się jego
rozwlekłością oraz długością. Z tego powodu historię kuchni koreańskiej, dania
serwowane dawniej na dworze czy też szczegółowe listy dań takich jak zupy czy
makarony planujemy umieścić na blogu osobno, chociaż w tym poście podaję różne
odmiany ‘podstawowych’ dań dla lepszej i łatwiejszej wizualizacji i przyswojenia
tematu. Posty traktujące szerzej koreańskie przystawki, dania świąteczne, rodzaje
alkoholi i przekąsek do nich pojawią się więc na blogu, trudno mi jednak było
nie wspomnieć o nich chociaż przelotnie podczas pisania o koreańskiej kuchni w poniższym poście. Powiązane tematycznie posty można oczywiście znaleźć pod etykietą 'kuchnia' :)
Ładnie i kolorowo, ciocia Paulina radzi jednak być ostrożnym - bossam (보쌈), boczek po koreańsku
Kuchnia koreańska to sięgająca starożytności tradycja, na którą wpływ miały zarówno polityka, geografia, jak i zmiany społeczne (temat szeroki i głęboki). Oparta głównie na ryżu, makaronie, warzywach oraz mięsie cieszy się mianem jednej z najzdrowszych na świecie. Charakterystyczną cechą kuchni koreańskiej jest serwowanie dań w towarzystwie tzw. banchan (반찬) – przystawek przyrządzonych z różnorodnych warzyw, mięsa, z dodatkiem sosów i zup. Także ostry smak potraw – efekt częstego użycia gochujang, czyli pasty na bazie ostrej papryki – stanowi drugą charakterystyczną cechę koreańskich dań.
Do popularniejszych
dań czy ich rodzajów zaliczane są:
1. Bibimbap (비빔밥)
Jedno
z tych dań, które TRZEBA spróbować w Korei. Ułożone w misce ryż,
warzywa, wołowinę (może być to też inne mięso, występują też wersje bezmięsne)
i jajko mieszamy, doprawiając do smaku pastą gochujang. Jedna z wersji potrawy – dolsot bibimbab (돌솥비빔밥) – serwowana jest w gorącej kamiennej misie
(dolsot), przy czym jajko podawane jest na surowo.
Ciekawostka:
Sama nazwa potrawy wskazuje na sposób, w jaki się bibimbap je: czasownik bibida (비비다) oznacza bowiem ‘mieszać’,
z kolei bap (밥) to ‘ryż, posiłek’.
Bibimbap
to sztuka sama w sobie. Oko cieszą różnokolorowe składniki
ułożone w misce (i czekające na destrukcję ):>)
Na dole ciekawy filmik, prezentacja bibimbap z takimi koreańskimi elementami jak taniec z użyciem masek, talchum (탈춤) czy samulnori (사물놀이). Kiedyś widziałam ten filmik i pamiętam, że byłam pod wrażeniem tego rodzaju promocji (ciekawe co u nas by przeszło? Tylko nie pisać mi potem, że cebula czy coś :D), więc szukałam, szukałam i... nie znalazłam nagrania o lepszej jakości :( Ale według mnie filmik warto obejrzeć, pomysł na użycie tych tradycyjnych elementów świetny!
2. Bulgogi (불고기)
Paseczki
mięsa (głównie wołowiny, rzadziej wieprzowiny) marynowanej w sosie sojowym z
dodatkiem czosnku, soli, cukru, oleju sezamowego, cebuli oraz sezamu. Tak przygotowane
mięso pieczone jest następnie na grillu (źródło),
a jedzone jest w zarówno ‘czystej’ postaci czy jako dodatek do innych potraw.
*Ddukbaegi bulgogi(뚝배기불고기, lub krótko:뚝불) – Jedno z moich
ulubionych koreańskich dań, chyba przez ten lekko słodki smak :) Zupa na bazie
bulgogi, cieniutkim makaronem dangmyeon (당면) oraz grzybami enoki (kor.팽이버섯; sprawdziłam – po polsku grzyby te nazywają się ‘płomiennica
zimowa’ i mi również nic to nie mówi; grzyby widoczne są jednak na zdjęciu
poniżej, podłużne i białe) .
* Bulgogi bibimbap (불고기 비빔밥) – nic innego jak bibimbap w wersji z bulgogi.
Mówiąc
o bulgogi warto też wspomnieć o galbi, ponieważ te dwa dania są czasem ze sobą mylone.
Bulgogi stanowi samo mięso, przeważnie wołowina, galbi to natomiast żeberka
wołowe. Obie potrawy marynowane są w podobnych sosach, później griluje się je
na ogniu.
3. Kimchi (김치)
Koreańskie
kiszone. Samo kimchi trudno nazwać daniem – stanowi ono główną przystawkę
kuchni koreańskiej, a je się ją tak często, że trudno wyobrazić sobie bez niej
posiłku. Bardzo często zdarza się, że z kimchi spotkamy się nawet idąc do
restauracji japońskiej czy chińskiej.
Kimchi
to fermentowana potrawa złożona z warzyw i różnego rodzaju przypraw.
Tradycyjnie kimchi fermentowało się w słojach zakopywanych na długie miesiące.
Trudno mówić o jednym rodzaju kimchi, gdyż są ich setki (W Seulu znajduje się
nawet muzeum kimchi – Kimchi Field Museum), temat zasługuje więc na osobny
post.
*Baechu kimchi (배추김치) - najczęściej spotykana, 'podstawowa' wersja kimchi w postaci kapusty napa (kapusty pekińskiej) , rzodkiewki, czosnku i sosu rybnego (액젓 czyt. aekjeot) lub krewetkowego (새우젓, czyt. saeujeot). Wykorzystywana również jako baza czy dodatek dla niektórych dań.
Najbardziej podstawowa wersja kimchi - baechu kimchi
*Yeolmu kimchi (열무김치) - inny popularny rodzaj kimchi, zwany również 'wodnym' kimchi, który przyrządza się z zielonych łodyżek i liści młodej rzodkwi (liście odcina się i wykorzystuje, korzeń zostaje w ziemi i rośnie dalej).
'Wodne' kimchi - yeolmu kimchi
4. Jjigae (찌개), tang (탕)/ guk (국)
Rodzaje
zup, przy czym jjigae stanowi odmianę mniej ‘wodnistą’. Jako jedne z
populajniejszych koreańskich zup wymienić można:
*
Kimchi jjigae (김치찌개) – ostra zupa na bazie kimchi z dodatkiem warzyw, tofu, czasem
owoców morza albo wołowiny. Serwowana z miską ryżu, często do zupy rozbija się
również surowe jajko.
*
Doenjang jjigae (된장찌개) – zupa na bazie pasty sojowej oraz papryki, zazwyczaj z
dodatkiem tofu, warzyw, grzybów. Niezbyt ostra, ale o charakterystycznych
zapachu rodem z czeluści piekła :D
4. Hoe (회)
Koreański
odpowiednik chyba bardziej znanego japońskiego sashimi. Danie przyrządzone z
cienko pokrojonej, surowej ryby, serwowane z licznymi dodatkami czy nawet
innymi owocami morza. Kawałki ryby je się przeważnie maczając w paście
gochujang i zawijając w liście sałaty lub sezamu (do których ‘dorzucić’ można
również ryż oraz ulubione przystawki).
회이크 (czyt. hoe-i-keu, czyli ciasto hue).
Nie wiem kto to wymyślił, ale to przebiło mój tort urodzinowy z arbuza :D Plus ta nazwa, kongrish: level hard </3
Warto
też wspomnieć o nieco odrębnej grupie koreańskich dań związanych z wartościami
bardziej.. medycznymi. Chociaż kuchnię koreańską z jej bogactwem warzyw, ziaren oraz ryb i tak można uznać za bardzo zdrową, tak niektóre rodzaje dań uznawane
są w Korei za szczególnie zdrowe, pomagające w odzyskaniu energii straconej głównie podczas
upalnych letnich dni (o czym pisałam w tym
poście na temat sambok). Do grupy tej (określanej mianem boyangshik, 비양식) zaliczyć
można żeńszeń, kurczaka (z których przyrządza się zupę samgyetang), zupę na bazie żeberek wołowych (galbitang), lub też mięsa psa (bosintang).
W
Korei istnieją też dania spożywane tradycyjnie podczas większych świąt czy też
przy szczególnych okazjach, mogą to być:
*Songpyeong (송편), rodzaj tradycyjnego
ryżowego ciasta spożywanego podczas święta Chuseok (추석) (określanego mianem
koreańskiego Święta Dziękczynienia).
*Miyeokguk (미역국), zupka na bazie
wodorostów, po którą sięgają kobiety w ciąży oraz karmiące matki. Pierwsza
rzecz podawana kobietom po urodzeniu dziecka, czego na pamiątkę jedzona jest
również także podczas urodzin.
Ii... tyle słowem wprowadzenia :) |
' ; // get html // ======== var _html = _response; // normalize // ========= _html = _html.replace(/<\s+/gi, '<'); _html = _html.replace(/\s+>/gi, '>'); _html = _html.replace(/\s+\/>/gi, '/>'); // remove // ====== _html = _html.replace(/
0 komentarze